Start/resemålet    Upplägg    Kontakt   

 
Bantul - Yogyakarta tour
 

 Resemålet
En resa till det traditionella södra Java, ett område som kan bli ett av det mest exotiska och spännande platser som du varit på. Fullt av äventyr med en massa "aah" och "oooh" upplevelser.
 
De första 12 dagarna har vi bara ett hotell som kommer att bli vårat basläger, inget flackande runt med resväskor och allt det där. Vi kommer att få uppleva den javanesiska kulturen i alla dess skepnader genom att ta med er till vardagslivet i städerna och framför allt i byarna. Att få chans att se hur vanligt folk lever och att få lära oss av detta. Se framställning av batik- och keramiktillverkning och framför allt få tillfälle att vara med och plantera ris eller plöja efter oxar ute på ett risfält. Detta i en by ute på landet som tar emot turister. Där bor vi i 4-5 dagar och lär oss att tillreda och äta traditionell mat. Vi bor i ett homestay som varje familj har. Så just dessa dagarna bor vi lite utspridda men ändå nära varandra.
 
Vi är också ute och vandrar i den javanesiska naturen, åker ner till havet för att relaxa och äta god mat, åker till Solo (Surakarta) för att där äta middag med sultanen (!!!) i hans palats. Vi har alltså möjlighet att få göra detta ärofyllda besök. Visst låter det väl häftigt att efter att ha plumsat omkring i gyttjan på risfältet, åker vi till ett sultanpalats för att äta en ståtlig middag med dansuppvisning med sultanfamiljen.
 
En icke stress resa. Vi tar det lugnt helt enkelt, det skall vara rofyllt och vi har ju chans att ändra i programmet också eftersom vi bor länge på samma ställe. Resan startar och slutar i Jakarta. Jag hjälper självklart till med biljett från Sverige och ger tips om fortsatt ev. resa upp på Malackahalvön, eller annan del av Indonesien.

Resan går i privat regi med allt vad detta innebär. Priset blir billigare och vår flexibilitet blir större. Jag själv möter upp i Jakarta där resan påbörjas med ett inrikesflyg till Yogyakarta. Sen är jag självfallet med under hela resan och följer med till Jakarta när ni skall hem.
Anmälningsavgiften är på 3.000:- och hela beloppet skall vara inbetalt senast 6 veckor före avfärd. Detta p.g.a. betalning av biljetter, hotell o.d.
 
 Upplägg
Reseledare Lennart Manning
Indonesisk reseledare Budi Wayang Haryana
Deltagare Max 12 personer, minst 6 personer
Avresa Hösten 2010, våren 2011
Antal dagar 21 dagar
Resans pris 11.400:- 10-12 pers.
12.800:- 6-9 pers.
Inklusive Flyg t/r Jakarta - Yogyakarta, inkl. flygplatsskatter
Hotell, del i dubbelrum inkl frukost, dag 2 - 14, 19 - 20
Homestay, inkl. alla måltider dag 15-18
Lokala guider och entréer enl. program
Transporter enl. program, vi har en buss för oss själva.
Exklusive Allt vad ni dricker
Enkelrum, c:a 2.200:-
Era ev. privata arrangemang
Lunch och middag från dag 2-14,19-20
Ev. middag hos sultanen, c:a 60 USD
Dag 1
Avresa från Sverige
 
Dag 2
Jag möter er på Jakartas flygplats, där vi tillsammans flyger till Yogyakarta. Buss möter oss på flygplatsen och bussen transporterar oss till hotellet som ligger i centrala Yogyakarta. Vi installerar oss och kanske ett dopp i poolen kan komma till sitt rätta. På kvällen äter vi gemensamt och jag berättar lite grann om vad vi skall vara med om.
 
Dag 3  -  Wukir Sari
Dags att sträcka på benen lite grann. Efter frukosten åker vi iväg med vår buss upp till bergen och börjar en liten vandring i omgivningarna och njuter av det fantastiska utsikterna över landskapet. Vi kommer att möta leende och vänliga människor överallt. Vi ser på dem och de ser på oss och de tänker säkert. "Vad i herrans namn gör de här?" Under vandringen gör vi naturligtvis en massa stopp och dricker the eller kaffe och kanske får vi en pratstund eller så. Kanske kan vi titta på nått hantverksarbete i något hus eller se på hur de arbetar på risfälten. Vandringen är enkel att genomföra, mycket nedför med en och annan brantare passage. Men vi tar det lugnt, vi skall ju njuta eller? Vandringen sker på en asfalterad liten slingrig väg.
 
Dag 4
  -  Imogiri
På morgonen åker vi iväg till Imogiri och till den kungliga begravningsplatsen. Ett helt fantastiskt ställe, där alla sultaner med familjer, från Surakarta (Solo) och Yogyakarta, ligger begravda. För att komma in där måste vi ha traditionella kläder
och det får vi hyra på plats. Det lär också bli plats för ett och annat skratt och det lär bli svettigt värre för inte nog med det, innan vi kommer upp måste vi gå uppför c:a 400 trappsteg. Mot slutet av dessa trappsteg går alla med nedböjda huvuden. Vilket är meningen för vi skall böja våra huvuden för respekt mot de döda. Vi har möjlighet att se den första sultanens plats, sultan Agung I. Han ligger inne i ett litet rum som ständigt har en präst och en vakt inne i sin lilla krypta, dygnet runt och året runt sen närmare 1.000 år tillbaka. Det bör tilläggas att de som inte kan gå upp kan Wayang köra upp med bilen, men man bör gå upp, det hör till så att säga.
 
Efter ovan "lilla roliga" åker vi till byarna runt omkring för att titta på batiktillverkning. Traditionell tillverkning förstås. Först ser vi den handgjorda processen. Denna batik gör man till saronger och skjortor mestadels. Efter detta åker vi till grannbyn där Wayang och jag bor för att se hur man tillverkat batik med en "stämpel". Man trycker mönstret, fortfarande manuellt, med smält vax och det går ju fortare på detta vis. Hela batikprocessen förklarar jag närmare på plats.
Det är en svår konst och vi kommer få tillfälle att pröva själva, det är inte så lätt som det ser ut. Tillbaka till hotellet och kanske ett dopp i poolen igen.

Dag 5  -  Pantai Depok och Parangtritis.
Jodå vi skall snart in till Yogyakarta, men inte än. För idag skall vi till havet. Först till Depok beach där vi ser hur fiskarna kommer in genom att rida på de höga vågorna. Alla hjälper till att dra upp båten på land. Vi köper alldeles purfärskt fisk, krabba och musslor. Vi går till en warung och där tillagar de vår härliga lunch och vi får en festmåltid mitt på blanka eftermiddagen. Innan maten är färdig njuter vi av havet och tar oss strandpromenad eller bara njuter av bränningarna och solen. Stranden är inte vit utan har en svart lava sand.
Mätta och belåtna åker vi bort till Parangtritis, den berömda stranden och uppför en kulle till ett kafé med en fantastisk utsikt över stränderna och de ständigt inrullande vågorna. Vi dricker en kokosnöt eller the eller kaffe och bara njuter.

Dag 6  -  Yogyakarta
In till den berömda staden, en gång Indonesien huvudstad. Nu är den det största lärosätet i Indonesien. Över 40 universitet och akademier + ett antal högskolor som gör staden ungdomlig trots sin gamla uppbyggnad. Utseendemässigt ser staden alltid ut så här. Det är svårt att bygga nytt och modernt. Trafiken är hetsig på de små gatorna och tusentals små motorcyklar far runt som myggsvärmar på gatorna. Det är en bullrig stad med mycket luftföroreningar.
Vi skall förstås besöka sultanpalatset och den berömda (och hemska) fågelmarknaden. Sen, om så önskas, släpper vi av er på den berömda Malioboro street, där ni kan gå runt på den nästan 2 km långa gatan kantade av alla försäljningsställen. Här prutar man förstås. Inne på Malioboro Mall, köpcentrumet, är det fixerade priser och ett andningshål för de som så önskar.
Sent på eftermiddagen åker vi hem för att pusta ut men på förkvällen tillbaka igen för vi skall besöka en wayang kulit föreställning, skuggspel, även kallat. En Dalang berättar historier ur Rayamana, med en gamelan orkester som spelar. Jag förklarar närmare på plats. Sen skall vi till Alun - Alun, den öppna platsen bakom palatset där vi kommer att uppleva en rolig "grej".

Dag 7  -  Kaliadam och Kaliurang
Idag skall vi bege oss till den aktiva vulkanen Merapi, som betyder "det eldsprutande berget". Vulkanen är väldigt aktiv och har ett utbrott var 6:e eller 7:e år. Först åker vi till Kaliadam och ser på lavafloden efter det senaste utbrottet år 2006. Husen är halvt begravda under den stelnande lavan.
 
Sen åker vi till Kaliurang och går på ett fantastiskt museum som heter Ullan Sentalo. En batikutställning av den finaste batik som gjorts, endast åt de kungliga. Vi får också en presentation av de kungliga familjerna. Ett otroligt museum som är beläget här uppe nära toppen av vulkanen. Musèet ligger undanskymt och gör inte så mycket väsen av sig. Märkligt!
På väg tillbaka under eftermiddagen besöker vi Mirota Batik, en helt underbar affär där vi kan göra inköpen av presenter till de där hemma. Här finns allt från dyr batik till billiga och roliga prylar. En vacker och samtidigt spännande affär faktiskt. Mirota Batik finns också på slutändan av Malioboro street, i närheten av det stora postkontoret.
 

Dag 8
Dagen är fri för egna aktiviteter, en vilodag. Skulle det vara så att ni ändå vill göra nått så står vi naturligtvis till tjänst, alltid har jag något i bakfickan.
 
Dag 9  - 
Goa Cerme och Blawong river
Idag beger vi oss till grottorna i Goa Cerme. Dessa grottor ligger högt uppe på kullarna och platsen utanför har en hänförande utsikt över nejderna. Stalagiterna inne i grottan är väldigt fina och vi plumsar in i den vattenfyllda innanmätet av detta lilla berg. Grottan är väldigt lång men vi går bara in en liten bit för att titta. Obs. vattnet kan gå nästan upp till midjan, mer information på plats senare. Vi går in, med hjälp av lokala guider, så långt vi själva önskar. Ficklampor är bra att ha med sig. Vi hyr dem eller köper billigt i någon affär.
Efteråt åker vi till vår by och hem till vårt hus. Vi vandrar ner till Blawong river och ser vad det har för någon aktivitet där, kanske har de en bambubåt som vi kan hyra och åka runt i. Vi vandra längs floden och kommer upp till vår affär där bussen väntar och tar oss tillbaka till vårt hus eller direkt till hotellet.
 
Dag 10  -  Borobudur tempel
Vi beger oss till Borobudur tempel som näst intill är ett av världens underverk. Världens största enskilda buddisttempel med en fantastisk historia. Den lokala guiden berättar och vi vandrar runt det nio våningar höga templet och följer buddhas liv i det uthuggna bildspelet. En upplevelse av det 1.200 år gamla templet som ligger under de aktiva vulkanerna.. I 700 år har det legat begravt under askan från ett jättestort utbrott för 1.000 år sen, ungefär.
Efteråt åker vi till Muntilan och ser på stenhuggning och vackra skulpturer och vi ser på den vackra naturen i grannskapet.
 
Dag 11  - 
Pantai Krakal, Kukup, Drimi och Baron
Idag är det nog dags att besöka havet igen och vi åker i 1,5 timme för att uppleva de vita strändernas och korallernas badvikar. Vackert belägna och inte så mycket besökta av turister, förutom Baron beach, där den underjordiska floden kommer ut i havet och rinner ut i viken. Havet är rent och blått och för de som vill kan vi hyra bastmadrasser där man kan ligga och slappa i skuggan alldeles vid vattenbrynet. En heldagstur som man minns med glädje.
 
Dag 12  -  Trimulyo
Vi åker tillbaka till vår by och vi gör en vandring med start från vår affär via vårt nedlagda kafé och vidare över bergen ner till den stora vägen. Under denna vandring får vi se de traditionella husen och lantlivet och även öde platser . Vi gör många pauser för den som så önskar och bussen väntar på oss när vi kommer ner till närmsta by
 

Efteråt gör vi ett besök hos en osedvanlig märklig warung som drivs av två äldre kvinnor som lagar traditionell javanesisk mat. På gammalt sätt. Det mörka och rökfyllda rummet brinner ett antal eldar där de lagar maten. Fisk, kyckling, grönsaker. Vi provsmakar på plats förstås. Denna warung ligger mitt inne bland husen och är sällan besökt av utländska turister. De blir alltid jätteglada över att få besök. Här kommer den lokala befolkningen och äter. Eftermiddagen fri.
 
Dag 13  - 
Solo och Tawanmangu
Efter frukost drar vi öster ut till Solo, eller Surakarta som staden egentligen heter. Vi besöker sultanpalatset, antikmarknaden och kanske också den traditionella marknaden. Vi äter lunch i Solo under tiden och efteråt fortsätter vi upp till Tawanmangu, en oerhörd vacker färd med fantastiska utsikter över terrassrisfälten. Stället ligger högt uppe och det kan bli lite kallt på kvällen och natten. Tar in på ett enkelt losmen, övernattningsställe, och vattnet i mandin är minst sagt iskallt, brrr. Vi som har vant oss vid värme. På kvällen äter vi hos kinesen och passar på att köpa lite frukt också, bra att ha med sig på vandringen senare.
 
Dag 14  - 
Tawanmangu
Vi går ner till det "berömda" vattenfallet som är 81 meter högt och när vi sett oss mätta på apor och vatten påbörjar vi vår
  långa vandring. Den är faktisk ganska så besvärligt med branta uppförsbackar, åtminstone den första rejäla backen. Men vi tar det lugnt för det oerhört vackra vyerna förlåter det mesta. Vi vandrar längs med odlade områden och vi kommer byarna och folket nära. Vi pausar många gånger så vi kan beundra (och kanske förbannar färdledaren) det granna vi ser. Vandringen är lång, kanske 7 timmar eller så. Bussen väntar på oss vid slutstationen och tar oss tillbaka till vårt kära losmen igen. Har vi fått tid hos sultanens familj åker vi direkt ner till sultanpalatset i Solo och äter en festmåltid där med dansuppvisning. Vi äter i en ståtlig matsal och med finkläderna på oss. Jag beräknar att denna festkväll kommer att kosta c:a 60 US dollar extra. Men det är värt vartenda korvöre i så fall faktiskt.

Dag 15 - 18  -  Desa Wisata, Imogiri
I 4 dagar och tre nätter skall vi bo i denna by och lära oss de traditionella livet på Java. Vi bor hemma hos byborna, de har var sitt homestay, ett litet extrahus. Här ingår traditionell frukost, lunch och middag. Vi har alltså möjlighet att var med i matlagningen för de som så önskar. Byn ligger vid floden och man kan hyra kanot för en billig penning. Vi får vara med om att se och själva lära oss batik- och keramiktillverkning + en del annat också. Allt detta ingår i priset. Det roligaste av allt (eget tycke) är att plumsa ut på risfältet och vara med om att plantera risplantorna och/eller att plöja efter ett par oxar. Allt detta under överseende av byborna.
På kvällarna äter vi hos respektive familjer, eller tillsammans om vi så önskar. Sista kvällen äter vi en stor middag tillsammans med alla bybor, eller så blir det den första kvällen. Maten är spännande och kanske det inte passar ibland, i så fall skall vi muta Wayang så att han åker iväg och köper "vanlig" mat åt den som så önskar.
 
Dag 19  - 
Yogyakarta
Resan börjar närma sig slutet och vi tar dagen fri för egna aktiviteter. Men som sagt skulle vi vilja göra nått gemensamt så står vi och bussen till förfogande, annars är det ett gyllene tillfälle för eventuella sista presentinköp eller dylikt.
 
Dag 20
Tidigt på eftermiddagen tar vi oss till flygplatsen i Yogya för transport till Jakarta och hemresan där på kvällen. Jag följer med till Jakarta och ser till så att ni kommer med era förbindelser hem.
 
Dag 21
Hemkomst till Sverige
 

 Kontakt
För närmare upplysningar så står jag till tjänst, självfallet. Mer om vardagslivet i Yogyakarta kan ni läsa om på min hemsida och då är adressen: www.manning.nu där klickar ni på Lennart och där finns en massa texter om både vardagslivet och om jordbävningen, några texter har även bilder med.

I övrigt kan ni nå mig på tel.: 031-224849 eller mobilen 070-3749745. Ringer ni på mobilen kanske jag kör min buss och då kan jag inte prata länge med er, men då tar jag ert nummer och ringer tillbaka förstås.

Ni kan skicka e-post till mig och då har jag adress:
lennart@manning.nu eller lennartyogya@yahoo.co.uk (Indonesisk adress)

Sen kan man skriva på gammalt “hederligt” sätt på adress:
Lennart Manning
Wieselgrensplatsen 13
417 17 Göteborg