Välkommen/startsida
Press

Kommande resmål

Bantul-Yogyakarta tour

Jorbävningen i Java

Milde himmel - tack
Rapport 1
Rapport 2
Rapport 3
Efterskalvens tidevarv
Med motorcykel genom katastrofen
Det indonesiska traumat
Raserade förhoppningar

Indonesien

Apoteket
Att åka tåg
Att äta
Att få gäster
Att skaffa körkort
Badstränderna
Banken
Barnen
Becak
Bilfan, del 1
Bilfan, del 2
Bilfan, del 3
Bilfan, del 4
Billigaste maten i Yogya?
Bingo cafe
Bird market
Borobudur Bar
Bröllopet
Bygget
Daglig städning
Den nya bilen
Det nya samhället
Ett indonesiskt hem
Excelso cafe
Guldkantad tillvaro ?
Husbandet
Huset på berget, del 1
Huset på berget, del 2
Ikea har anlänt till Java
Indiska filmer
Indonesiskt julbord
Indonesisk julgran
Indonesisk kärleksmusik
Indonesisk tv
Jag, en skogsägare ?
Mami
Marknaden
Mataffären
Med en tvättmaskin som ryggsäck
Papillion
Pelni - färjan
Personlig rapport från tsunamin
Polisi - tv program
Rusningstrafik
Sjukhuset
Svärmorstunga
Tante lies
Tiggarna
Till parangtritis med buss
Trädgården
Trafiken
Tvätta kläder
Universitetet
Uppåt väggarna
Vildhunden
Vårt nya hem
Värdighet
Yogyakarta, min själ

Sverige

Nattbuss och schottis
En reflektion
Ett kvarts sekel
Morgondoppet
Döden går ombord
Idioten
Ett gudomligt samtal
Lennart Manning
senast uppdaterad 2008-06-07
 
DAGLIG STÄDNING
Hidden Counter

Jag hyr ett hus i Yogyakarta, mitt i centrum. Det gör jag för stadsmänniskan i mig kräver detta. 5 rum, kök och lite andra små utrymmen. 2 mandin (badrum) och ett litet öppet utrymme längst bak i huset där också brunnen är belägen. Det är där vi sköter tvätten. Nuförtiden har vi en liten elektrisk pump som tar upp vattnet. Gudskelov. Wayang bor här hela tiden förstås och jag tillbringar c:a 4 månader om året här, det blir mer senare.

Eftersom de 2 (!) entredörrarna alltid står öppna så finns det en benägenhet att alltid bildas damm som smutsar ner de vita kakelplattorna som är vårt golv. Naturligtvis syns skiten omgående och jag tar till sopkvasten och börjar sopa upp eländet. Dessutom kommer det alltid in diverse småkryp, vi lever ju i tropikerna så det tillhör så att säga. När jag sopat färdigt känner jag mig väldigt nöjd och som belöning sätter jag mig ner för att pusta ut med en iskall coca cola e.d.

Det slår aldrig fel, efter 5 minuter börjar Wayang att sopa. Han gör precis samma arbete som jag nyss gjorde. Frustrerande minst sagt. Han säger inte ett ord, tittar inte ens åt mitt håll. Det är precis som jag inte sopat 5 minuter innan. När han är klar går han till den bortersta mandin och blöter trasan och börjar våttorka golven och det är som att se på en balett. Med högerfoten sveper han trasan fram och tillbaka, samtidigt som han flyttar sig. Med effektiva rörelser har han snart avverkat alla golven i ett rasande tempo. Svansjön minst sagt och det är klart.

Två gånger till försökte jag att sopa golvet med alltid samma resultat. Wayang kommer farande med sopborsten igen. Nu är det slutsopat för min del. Och jag sörjer naturligtvis inte för detta, eftersom jag var ful nog att medvetet sopa lite slarvigt. Så nu slipper jag detta. Å andra sidan har jag andra arbetsuppgifter. Jag diskar, tvättar kläder och stryker istället.

Vi har inget varmvatten, vi har en absolut fyrkantig diskhon, klätt i kakel och en fast enkel kran. Det är svårt att hålla rent i hörnen av diskhon. Wayang brassar käket och han är som kockarna i TV, han drar en massa disk när han skall fritera osv. Mycket fett som skall diskas rent och snart är disktrasan äcklig att ta i. Jag har tagit ner Wetex-trasor och en vaskpump, det är nödvändigt. Jag har ingen diskborste utan kör med en svamp som jag hällt diskmedel på. Så går det till i denna del av världen. Det var väl inte så längesen vi gjorde likadant i Sverige.

När andan faller på så dammar vi också, men andan är som bortblåst för det mesta och det gäller väl mest Wayang eftersom han har hand om damm torkandet också. Inget våt dammande här inte, utan den berömda vippan som bara gör att dammet virvlar till och lägger sig någon annanstans. Men visst är det lättstädat hos oss. Visserligen har vi ingen dammsugare men det går bra ändå tack vare kakelgolvet. Dessutom har vi inga mattor på golvet som behöver piskas.

När allt är färdigstädat så skiner golven som i en reklamfilm, det är nästan så att jag behöver sätta på mig solglasögon. Det luktar gott och jag blir på ett strålande humör. Sen kommer de förbannade kattorna in och lämnar sina tassavtryck på de nypolerade golvet. De skall ha sig sin jamare och jag tar min för att trösta mig. Skyller jag på.

Yogya i okt 2000
Sampai jumpa
Lennart Manning