Välkommen/startsida
Press

Kommande resmål

Bantul-Yogyakarta tour

Jorbävningen i Java

Milde himmel - tack
Rapport 1
Rapport 2
Rapport 3
Efterskalvens tidevarv
Med motorcykel genom katastrofen
Det indonesiska traumat
Raserade förhoppningar

Indonesien

Apoteket
Att åka tåg
Att äta
Att få gäster
Att skaffa körkort
Badstränderna
Banken
Barnen
Becak
Bilfan, del 1
Bilfan, del 2
Bilfan, del 3
Bilfan, del 4
Billigaste maten i Yogya?
Bingo cafe
Bird market
Borobudur Bar
Bröllopet
Bygget
Daglig städning
Den nya bilen
Det nya samhället
Ett indonesiskt hem
Excelso cafe
Guldkantad tillvaro ?
Husbandet
Huset på berget, del 1
Huset på berget, del 2
Ikea har anlänt till Java
Indiska filmer
Indonesiskt julbord
Indonesisk julgran
Indonesisk kärleksmusik
Indonesisk tv
Jag, en skogsägare ?
Mami
Marknaden
Mataffären
Med en tvättmaskin som ryggsäck
Papillion
Pelni - färjan
Personlig rapport från tsunamin
Polisi - tv program
Rusningstrafik
Sjukhuset
Svärmorstunga
Tante lies
Tiggarna
Till parangtritis med buss
Trädgården
Trafiken
Tvätta kläder
Universitetet
Uppåt väggarna
Vildhunden
Vårt nya hem
Värdighet
Yogyakarta, min själ

Sverige

Nattbuss och schottis
En reflektion
Ett kvarts sekel
Morgondoppet
Döden går ombord
Idioten
Ett gudomligt samtal
Lennart Manning
senast uppdaterad 2008-06-07
 
RAPPORT 3
Hidden Counter

...om jordbävningen på Java!  - 4 juni 2006

Hej igen

Nu har det gått en vecka sen jordbävningen i Yogya med omnejder. Folket har börjat återvända till sina mer eller mindre raserade hem för att på börja det nya hårda livet. Vulkanen håller sig på sin kant och det befarade utbrottet har hittills inte skett. Den heliga gamle mannen har redan för 3 veckor sen fått besked från bergets andar att nått utbrott eller explosion inte ska hända. Så han bryr sig inte om "de galna" myndigheterna och har återvänt till sina kor på bergets sluttning. Apropå kor:

Stålkvinnan från Helsingborg (I-M Henningsson) tycker att Wayang och jag skall återuppta vår kohandel. Nej inte med myndigheterna utan med just kor. Hon menar på att det är säkrare med kor än med affär och kafè vid en katastrof. Hon inser att en kalv bringa(r) inkomster s.a.s.

Tidigt i morse ringde Wayang och lät upprymd. Folk hade tjatat på honom att öppna affären igen. Han har inte velat detta för respekt mot de drabbade grannarna. Nu har dessa grannar gemensamt hjälpt Wayang att röja ur affären och sätta upp hyllorna mot provisoriskt uppsatta väggar. Taket är täckt med en pressenning och vad jag förstår så skall taket lagas så fort byggkillarna är klara med sina egna hus. Jag tror att folket vill börja att komma igång med vardagen så fort som möjligt och naturligtvis måste de också få en chans att köpa mat och annat nödvändigt. Man är trygg in sin vardagslunk och det är just detta som är så viktigt.

Jag är på G när det gäller att åka ner till Yogya. Elen har fortfarande inte kommit igång men det gör den ganska snart. Likaså vattnet som lär dröja ytterligare en vecka till eller så. Men folket är aktiva nu, de vill röja upp och gör redan så. Dessutom är två motorcyklar fördärvade, men den tredje fungerar. Bilen är tillbucklad men fungerar tydligt med utökat intag för air-condition.

Med dessa tre rapporter vill jag återigen framföra våra tack till alla som stött oss på olika sätt. Det har hjälpt oss väldigt mycket. Det sista av pengar vi fått är redan på plats I Bantul och jag vet inte än vad de har hamnat, sände dem I förrgår. Idag tog jag en långpromenad ner till stan och sände pengar till Wayang för inköp av varor till affären. Måste sända pengar så här I olika omgångar för Wayang vill inte ha stora kontanter på sig och det är inte säkert att mottagarstället i Yogya är öppet, inte har tillräckligt med pengar eller att inte elen fungerar.

Så nu avslutar jag dessa rapporter när allt börjar så smått att återgå till det normala.

Tack för allt
Lennart o Wayang