Välkommen/startsida
Press

Kommande resmål

Bantul-Yogyakarta tour

Jorbävningen i Java

Milde himmel - tack
Rapport 1
Rapport 2
Rapport 3
Efterskalvens tidevarv
Med motorcykel genom katastrofen
Det indonesiska traumat
Raserade förhoppningar

Indonesien

Apoteket
Att åka tåg
Att äta
Att få gäster
Att skaffa körkort
Badstränderna
Banken
Barnen
Becak
Bilfan, del 1
Bilfan, del 2
Bilfan, del 3
Bilfan, del 4
Billigaste maten i Yogya?
Bingo cafe
Bird market
Borobudur Bar
Bröllopet
Bygget
Daglig städning
Den nya bilen
Det nya samhället
Ett indonesiskt hem
Excelso cafe
Guldkantad tillvaro ?
Husbandet
Huset på berget, del 1
Huset på berget, del 2
Ikea har anlänt till Java
Indiska filmer
Indonesiskt julbord
Indonesisk julgran
Indonesisk kärleksmusik
Indonesisk tv
Jag, en skogsägare ?
Mami
Marknaden
Mataffären
Med en tvättmaskin som ryggsäck
Papillion
Pelni - färjan
Personlig rapport från tsunamin
Polisi - tv program
Rusningstrafik
Sjukhuset
Svärmorstunga
Tante lies
Tiggarna
Till parangtritis med buss
Trädgården
Trafiken
Tvätta kläder
Universitetet
Uppåt väggarna
Vildhunden
Vårt nya hem
Värdighet
Yogyakarta, min själ

Sverige

Nattbuss och schottis
En reflektion
Ett kvarts sekel
Morgondoppet
Döden går ombord
Idioten
Ett gudomligt samtal
Lennart Manning
senast uppdaterad 2008-06-07
 
INDONESISKT JULBORD
Hidden Counter

Mangroveträsket står på plats. Vår julgran alltså, som är gjord av ett Mangroveträd, med diverse rötter som extra grenar. Wayang och jag satt en kväll och tittade på det blinkande spektaklet och jag funderade. Det var den 14 december och bara 10 dagar kvar till julafton. Plötsligt tändes en glödlampa ovanför mitt huvud, som tillkännagav att jag fått en idè.
"Wayang", sa jag lite smörigt. "Kan vi inte ha ett julbord och bjuda våra vänner den 24:e".
"Den 25:e" svarade han frånvarande.
"Nej Wayang, den 24:e. Det är själva julafton som är viktig för oss i de Nordiska länderna".
"Vad skall vi bjuda på?" frågade han med ett nyvaket intresse.

Jag förklarade vad ett svenskt julbord var för något, vad vi hade på bordet, osv. Redan nu insåg vi det omöjliga att ha ett riktigt svenskt julbord. Men vi planerade för ett indonesiskt julbord istället, med svenska förtecken.

Bjöd in våra vänner och alla var lediga eftersom de skulle fira julen den 25:e. Bruno (från Malmö, och hans indonesiska fru) blev särskilt glad eftersom han inte varit hemma de senaste 10 åren. Vi började förbereda inköp och dylikt och den 24:e stod för dörren. Redan klockan 11 på förmiddagen kom Yanti, Hery, Mamat och Anjar för att hjälpa till med att fixa maten. Dessa 4 personer och Wayang hittade jag en halvtimme senare på köksgolvet med att skära grönsaker, göra citronfromage, göra iordning kyckling och mycket annat. Samtidigt pratade de om dittan och dattan, på Javanesiska förstås, så att jag inte skulle förstå.

Under tiden hade jag sopat ute på terassen och gården. Greg, amerikanen, och jag bar ut bord och stolar. Det stora bordet satte vi under papayaträdet, det mindre satte vi under mangoträdet. Tittade med ängslan upp på papayaträdet och såg att en av frukterna var "färdig". Ropade på Wayang och han kom ut med blöta händer och tittade upp han med. Sen kom Anjar ut och vig som han är klättrade han upp och tog ner papayan + 3 stycken till. Samtidigt tog han också ner lite mango
när han ändå var på gång. Nu hade vi frukt till desserten.

Greg och jag hade ett tungt arbete och vi släckte törsten med iskall öl, förstås. Vi lånade ett stort bord från Gregs hus och satte det på terassen. Den enda vita duk vi har kom till pass och på detta bord skulle maten stå. Jag hade tagit ner till Indonesien mina julsaker som t.ex. röda ljusstakar, porslinstomtar och en massa annat. Röda ljus hade vi redan köpt och vi placerade ut alla dessa jul-grejor på borden. Maten blev också färdig och när mörkret snabbt kom så var i princip allt redan klart.

På julbordet fanns en grönsaksgryta, grillad kyckling, grillspett som doppats i currysås, tahu, köttgryta i stark sås (sambal), ris naturligtvis, vanliga råa grönsaker, bakso (slags köttbullar som liknar frikadeller), korv (köpt importerad) rostade majskolvar + lite annat smått och gott. På dessert faten fanns citron fromage, färsk fruktsallad (med frukt från våra träd). Banan, mango, papaya, ananas, jacko, vindruvor, osv. Hade även buisquitts och dadlar. Till detta dracks öl, apelsinjuice eller vatten. Och för de som ville: SNAPS of course.

De levande ljusen från borden, den blinkande julgranen och diverse marshaller lyste upp vår lilla gård, denna julaftonsnatt. Insekterna försökte överrösta oss i hettan och svetten rann nerför ansiktet. Gick och tittade på termometern: 29 grader varmt klockan 10 på kvällen. Vi hade drygt 30 personer på middag och alla verkade trivas. Strax efter midnatt, efter det att både vodkan och whiskyn samt likören tagit slut, gick gästerna hem. Wayang, Yanti, Hery och jag satte oss ner och såg på röran och på varandra. Ut. Vi klädde på oss igen och gick ut och lämnade hela härligheten åt sitt öde. En sån jul.

Yogya i dec 1999
Sampai jumpa
Lennart Manning