Välkommen/startsida
Press

Kommande resmål

Bantul-Yogyakarta tour

Jorbävningen i Java

Milde himmel - tack
Rapport 1
Rapport 2
Rapport 3
Efterskalvens tidevarv
Med motorcykel genom katastrofen
Det indonesiska traumat
Raserade förhoppningar

Indonesien

Apoteket
Att åka tåg
Att äta
Att få gäster
Att skaffa körkort
Badstränderna
Banken
Barnen
Becak
Bilfan, del 1
Bilfan, del 2
Bilfan, del 3
Bilfan, del 4
Billigaste maten i Yogya?
Bingo cafe
Bird market
Borobudur Bar
Bröllopet
Bygget
Daglig städning
Den nya bilen
Det nya samhället
Ett indonesiskt hem
Excelso cafe
Guldkantad tillvaro ?
Husbandet
Huset på berget, del 1
Huset på berget, del 2
Ikea har anlänt till Java
Indiska filmer
Indonesiskt julbord
Indonesisk julgran
Indonesisk kärleksmusik
Indonesisk tv
Jag, en skogsägare ?
Mami
Marknaden
Mataffären
Med en tvättmaskin som ryggsäck
Papillion
Pelni - färjan
Personlig rapport från tsunamin
Polisi - tv program
Rusningstrafik
Sjukhuset
Svärmorstunga
Tante lies
Tiggarna
Till parangtritis med buss
Trädgården
Trafiken
Tvätta kläder
Universitetet
Uppåt väggarna
Vildhunden
Vårt nya hem
Värdighet
Yogyakarta, min själ

Sverige

Nattbuss och schottis
En reflektion
Ett kvarts sekel
Morgondoppet
Döden går ombord
Idioten
Ett gudomligt samtal
Lennart Manning
senast uppdaterad 2008-06-07
 
TVÄTTA KLÄDER
Hidden Counter

Wayang och jag bor i ett hus (hyrt sådant) i centrala Yogya på Java. Från början fick jag naturligtvis inte göra något alls eftersom jag är gäst i landet och dessutom vit.!!????!! Jodå du läste rätt. Nu är jag av den naturen att jag inte vill sitta rätt upp och ner och inget göra. Vare sig Wayang ville eller inte började jag att diska, städa och tvätta. Däremot fortsatte Wayang att brassa käk och gör det gudomligt gott.

Att tvätta kläder är lite annorlunda än i Sverige. Redan från börja köpte jag en tvättmaskin a la Indonesien. Den kostade 400:- och är toppmatad. Förr i tiden fick vi hämta vatten ur brunnen och hälla i maskinen men nu har vi installerat en elektrisk pump som tar upp vattnet till en jättebehållare på taket. Så nu har vi rinnande vatten i huset. Några gånger under torrperioden sinar brunnen och vi får gå med våra spänner till en annan brunn som är djupare.

Vi har kopplat en trädgårdsslang till tvättmaskinen. Lägger i tvätten i trumman och fyller på vatten. Tvättmedlen här i Indonesien är specialgjorda för att tvätta i kallt vatten. Inget varmvatten här alltså. När vattennivån är så hög att tvätten snurrar runt i maskinen, stänger man av vattnet och vrider på tidsuret. Max 15 minuter och efter det ytterligare 15 minuter. Skulle det läckt ur vatten så får man fylla på mer. Tvättmedlet är starkt och tar effektiv bort smutsen (för det mesta) och jag vågar inte tänka på vad tvättmedlet innehåller.

Efter 30 minuters tvättning töms maskinen och sköljningen påbörjas. Antingen sköljs kläderna för hand i en stor bunker vid sidan om eller också fylls nytt vatten på i trumman och tvätten får sköljas i c:a 5 minuter. Detta är allt och det räcker. Sen har vi en finess i vår maskin. En torktumlare eller spinner, som sätter igång när den vill, gör att tvätten åtminstone inte är sjöblöt när man hänger upp den. På den lilla öppna bakgården som vi har, hänger vi upp tvätten och den torkas ganska snabbt i den heta solen.

Så trots att vi har en enkel maskin är det fortfarande manuellt arbete och bevakning som gäller. Som förr, innan vi hade maskinen. Då satt vi och "klappade" kläderna med en speciell träklubba. Så som vi gjorde förr i världen i Sverige. Det var svettigt när solen låg på och ett utmärkt sätt att banta på. Svetten flöt i strida strömmar och ju mer vatten jag drack, dessto mer svettades jag. Så den nya tvättmaskin är ett himmelrike trots sin enkelhet.

När tvätten är torkad så skall den strykas och det ingår också i mina arbetsuppgifter. Ett hopvikt lakan på kakelplattorna på golvet och i närheten av en kontakt. Sen vrider man på TV:n och tittar på en indisk film under tiden som man stryker. Fläkten står på och skänker den svalka som så väl behövs. Allt skall strykas och efter övertalning slipper jag att stryka kallsipper och strumpor. Resten skall strykas, handdukar ja rubbet. Allt skall sen läggas in i skåpen (kabinett som det heter här).

Å andra siden är det skönt att ta på sig nystrukna kläder. I Sverige stryker jag bara skjortor och "putsar" på jeansen lite grann. Kläderna härnere blir aldrig riktigt skitiga någon gång. Möjligtvis kan man använda en T-shirt eller skjorta två gånger, sen går de till tvätten. Allt beroende på hur varmt det är och hur mycket eller lite man svettas. När allt är klart och undanplockat brukar Wayang komma hem. "Sitter du här", säger Wayang, "har du inte diskat?" Ridå!

Yogya i maj 1999
Sampai jumpa
Lennart Manning