Välkommen/startsida
Press

Kommande resmål

Bantul-Yogyakarta tour

Jorbävningen i Java

Milde himmel - tack
Rapport 1
Rapport 2
Rapport 3
Efterskalvens tidevarv
Med motorcykel genom katastrofen
Det indonesiska traumat
Raserade förhoppningar

Indonesien

Apoteket
Att åka tåg
Att äta
Att få gäster
Att skaffa körkort
Badstränderna
Banken
Barnen
Becak
Bilfan, del 1
Bilfan, del 2
Bilfan, del 3
Bilfan, del 4
Billigaste maten i Yogya?
Bingo cafe
Bird market
Borobudur Bar
Bröllopet
Bygget
Daglig städning
Den nya bilen
Det nya samhället
Ett indonesiskt hem
Excelso cafe
Guldkantad tillvaro ?
Husbandet
Huset på berget, del 1
Huset på berget, del 2
Ikea har anlänt till Java
Indiska filmer
Indonesiskt julbord
Indonesisk julgran
Indonesisk kärleksmusik
Indonesisk tv
Jag, en skogsägare ?
Mami
Marknaden
Mataffären
Med en tvättmaskin som ryggsäck
Papillion
Pelni - färjan
Personlig rapport från tsunamin
Polisi - tv program
Rusningstrafik
Sjukhuset
Svärmorstunga
Tante lies
Tiggarna
Till parangtritis med buss
Trädgården
Trafiken
Tvätta kläder
Universitetet
Uppåt väggarna
Vildhunden
Vårt nya hem
Värdighet
Yogyakarta, min själ

Sverige

Nattbuss och schottis
En reflektion
Ett kvarts sekel
Morgondoppet
Döden går ombord
Idioten
Ett gudomligt samtal
Lennart Manning
senast uppdaterad 2008-06-07
 
VÅRT NYA HEM
Hidden Counter

Visst låter det drastiskt och omvälvande och det är exakt vad det är också. Vårt nya hem håller på att ta form efter jordbävningen den 27 maj 2006. Nu är det den 9 juli redan och Wayang har löpande skickat foto och på ombyggnaden av huset

Den nya entrèn byggs om för att vårt lilla hus skall se mer ståtligt ut. Vi kommer att bygga ut en veranda och det lilla fiskdamm vi hade på framsidan och väl nu försvunnit bort från verkligheten. Förhoppningsvis finns väl dammen på baksidan kvar och det skall jag se efter när jag åker ner den 15 aug.

Så här blev entrèn till slut och visst är den fin, för att inte tala om den snygga dörren som syns på bilden nedanför.

Den gode mannen från Java har fått inspiration från en katalog som jag under mycket möda och stort besvär har tagit med från Sverige. Men vilken av alla dessa kataloger han inspirerats av vet jag ännu inte. En IKEA-katalog som vi får ner i brevlådan kan säljas för dyra pengar i de asiatiska länderna.

I princip kan vi nu använda vårt vardagsrum helt och hållet, men fortfarande är de två resterande rummen under reparation. Gästrummet blev hårdast ansatt under skalvet medan sovrummet enbart fick kraftiga sprickor i väggarna där en liten bit av väggen mot trädgården, uppe i hörnet, rasade ner.

Föregående bild är taget i gästrummet under återuppbyggandet av detta. Nymålade väggar och ett nytt fönster skall sättas in, Nytt innertak har också lagts färdigt och målats. Men av någon outgrundlig anledning har inte rasmassorna från skalvet burits ut ännu, utan ligger kvar på golvet.

Köket höll Wayang på att reparera och all glas som hänger uppe på taket hade förstås ramlat ner och krossats vilket irriterade mister väldiga och efter en vecka så öppnades Progo (en allt iallo affär inne i Yogya) och Wayang köpte nytt glas. Bakom köket ser man hur en stötta har satts upp för att stödja upp väggen till vardagsrummet. Man ser i bakgrunden dörren in till vardagsrummet från trädgården.
Dörren och en del av väggen in till köket från trädgården har ramlat ner och skall byggas upp igen (om det inte redan är färdigt). Men den nya amerikanska delen av köket stod pall och det är vi tacksamma för.

Föregående bild är på Wayang som sitter i vardagsrummet med ryggen åt trädgården. Han har en grind för att vår nya vakthund inte skall ränna in bland brötet under återuppbyggandet. Hunden är ny medlem av familjen och skall hålla objudna gäster borta. Många är livrädda för hundar i dessa trakter och det är en synnerligen effektiv vakthållare.

Snart skall jag åka ner till Bantul och vi skall börja diskutera om vad som behöver göras i framtiden. Men det blir väl som vanligt och Wayang har klart för sig hur det skall vara. Han har redan, för länge sen, lilla mig om sitt lillfinger och vet mycket väl hur han skall få igenom sina idèer utan minsta diskussion. Jag smälter som vanligt och samtycker till det mesta. Mina tofflor står redan framme när jag anländer till vårt nya hem.

 
Sampai jumpa
Lennart Manning